marți, 28 februarie 2017

Varzari moldovenesti



Ingrediente:

Coca: 1 kg de faina, 3-4 oua, ceapa, 300ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahar, 50 g drojdie.
Umplutura: 1,5 kg varza dulce sau 1 kg varza murata, 100 g untura, 200 g ceapa, 1 g piper pisat, sare dupa gust.

Mod de preparare:

În faina se face la mijloc o gropita, în care se pune drojdia înmuiata putin în lapte caldut, amestecând pâna când se face ca o smântâna, apoi se acopera cu un prosop încalzit si se tine la loc caldut, pâna începe sa creasca. Se adauga apoi ouale batute cu putina sare, uleiul sau untul, zaharul si se amesteca, adaugând în acest timp restul de lapte caldut, cât înghite faina. Se obtine astfel o coca. Se framânta pâna ce aluatul se desprinde de pe mâini si de pe vas, dupa  care se pune la loc caldut sa creasca. Când aluatul a crescut de doua ori decât era initial, se împarte în doua si din fiecare parte se întinde câte o foaie. Se taie patrate cu latura de 15-16 cm si pe mijlocul acestora se adauga umplutura de varza.
Fiecare colt al patratului de aluat se aduna spre mijloc în forma de plic, strângându-se marginile cu degetele ca sa se lipeasca aluatul si sa nu iasa varza. Varzarile se ung cu un ou batut, se aseaza pe o tava unsa si se lasa într-un loc caldut pentru 10-15 minute ca sa creasca. Se coc apoi în cuptor pîna se rumenesc frumos. Se consuma ca gustari calde sau reci, la vin sau la ceai.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu