miercuri, 24 mai 2017

Budinca de smintina cu vanilie



Timp de preparare: 1 h

Ingrediente:

6 oua, 1 lamiie, unt pentru uns forma, 100 gr zahar, 100 gr faina, ¼ baton vanilie, 2 cesti smintina, sare, sos ciocolata

Mod de preparare:

Se freaca 6 galbenusuri cu 100 gr. zahar si ¼ baton vanilie, se adauga 100 gr. faina si 2 cesti de smintina, sare si coaja de lamiie. Se amesteca bine totul, si la urma se adauga albusurile facute spuma. Se unge o forma cu unt, se presara faina, se toarna compozitia, se acopera. Se coace o ora la cuptor, în bain-marie. Se rastoarna pe un platou.Se serveste cu sos de ciocolata.  Se serveste calda.

Budinca de carne



Ingrediente:

1/2 Kg de carne porc slaba sau mai grasa si amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, 200 g franzela, 300 mllapte, 250 ml smantana, 100 g ceapa, 30 g faina, 100 g unt, margarina sau untdelemn, 4 oua mari, un varf de cutitpiper, pesmet, sare, o ling

Mod de preparare:

Franzela, taiata in felii, se inmoaia in lapte pina cind il absoarbe in intregime. Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, in tot untul sau untdelemnul. Carnea se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela nestoarsa si ceapa calita. La tocatura se adauga smantana, faina, galbenusurile, piperul sau putin cimbru farimitat, o lingurita cu sare, mararul sau patrunjelul si se amesteca bine. Albusurile batute spuma se amesteca cu aceasta compozitie, cu telul, prin rasturnare, apoi se desarta intr-o cratita de 2 1/2 l, bine unsa cu margarina solida si tapetata cu pesmet. Se coace la foc tare, in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp la cuptor. Dupa 30 minute, se poate acoperi, daca se rumeneste prea mult si focul se reduce la mijlociu; se coace circa 60 minute. Se serveste, fierbinte, cu sos de rosii sau macris, cu piure de spanac sau urzici, cusalata de cartofi sau cu alte legume, ca fel doi. Se poate servi si rece, taiata in felii, cu legume crude sau muraturi.

miercuri, 17 mai 2017

Tarta cu fructe


Timp de preparare: 55 min

Ingrediente:

3 oua, 15 linguri de ulei, 15 linguri lapte, 1 cana de zahar, 1 praf de copt stins cu otet 1 cana de visine fara samburi (capsuni, caise), faina cat cupride.

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albus si se mixeaza cu zaharul, uleiul si laptele fiert si racit, se adauga faina pana se obtine consistenta unei smintani mai groase.Se toarna praful de copt stins cu otet sau lamaie. Separat se bat albusurile spuma, pana se tine de tel si se incorporeaza in aluat(din cat mai putine miscari ca sa nu se lase prea mult albusul).

Se unge o tava mai mica (25/30 -35 cm)cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia iar deasupra se aseaza fructele intregi(visine) sau taiate felii la fructele mai mari si mai grele. Pentru ca fructele sa nu se lase la fundul tavii se trec prin faina( partea ce vine in contact cu aluatul.

Se coace cca. 40 de minute; se incearca cu un bat de chibrit (nu se mai prinde aluat pe bat). Cand se raceste se taie in diferite forme si se pudreaza cu zahar.

Susan



Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:1 cana zahar, 2 cani miez de floarea soarelui (2 jumatate)

Mod de preparare:

Se pune pe foc moale o craticioara emailata si se topeste foarte bine zaharul (fara apa). Se adauga miezul (nu se intrerupe focul). Se omogenizeaza foarte bine. Separat se pregateste o planseta umezita cu apa pe care se rastoarna compozitia de mai sus.

Scutecele Domnului



Timp de preparare: 1 ora 15 min

Ingrediente:

500 gr. faina, 3 linguri ulei, putina sare, o ceasca de apa calduta, sirop pentru foi, nuci tocate

Mod de preparare:

Se face un aluat din faina, ulei, sare, apa. Se framinta bine, apoi se bate de masa pina prezinta goluri in sectiune. Se lasa 15 minute acoperit cu un servet. Se intind foi subtiri. Se lasa sa se zvinte, apoi se taie in forme rotunde de marimea unei farfurii. Se coace fiecare foaie pe o tava, direct pe foc, pe o parte si pe alta. Se prepara un sirop usor legat si aromatizat cu apa de flori.

Se asaza una peste alta foile stropite bine cu sirop si presarare cu nuci.

Se taie in felii.

Acest preparat este o datina a sarbatorilor de iarna. Gospodinele moldovence pregatesc din timp teancuri de foi coapte, iar cu o zi, doua, inainte de sarbatori, definitiveaza prepararea, asa cum s-a aratat in reteta.

marți, 16 mai 2017

Prajitura-spuma

Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:

6 albusuri batute bine spuma, 300 gr zahar praf, o vanilie, 150 gr nuca macinata

Mod de preparare:

Se face o compozitie din albusuri, zahar si vanilie, se bate bine si se pune nuca macinata. S

Prajitura ieftina cu mere



Timp de preparare: 15 min

Ingrediente:

1/2 pahar ulei, 1/2 pahar lapte,faina cat cuprinde, aprox. 1 kg mere, scortisoara, zahar

Mod de preparare:

Se pune intr-un castron 1/1 pahar ulei, 1/2 pahar apa, faina cit cuprinde si putina sare. Se framinta si se face un aluat care se poate intinde cu sucitorul. Se imparte aluatul in 2 bucati, se intinde fiecare bucata. Se rad merele, se calesc in putin ulei, se adauga zaharul si scortisoara.