joi, 25 mai 2017

Blat de tarta



Timp de preparare: 35 min

Ingrediente:130 gr. faina, 130 gr. zahar, 2 oua, praf de copt, 6 linguri apa, un praf sare

Mod de preparare:

Ouale se amesteca cu zaharul si apoi se adauga apa calduta. Se adauga faina si praful de copt

Aluat pentru pateuri



Timp de preparare: o ora

Ingrediente: 16 linguri faina, 350 g. unt (margarina),10 linguri apa, 2 linguri otet, sare

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amesteca. Se formeaza un aluat care din care se intinde o foaie , se pun gramajoare de compozitie de carne sau branza pe jumatate de foaie, se acopera cu cealalta jumatate si se taie cu paharul in jurul umpluturii.

Se aseaza in tava unsa , se unge cu ou batut si se dau la cuptor la foc potrivit timp de 15-20 min.

Se servesc calde.

Aluat de placinta romaneasca



Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

600 gr. faina, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, 1 pahar apa calda, 1 ou, 1/2 lingurita sare, 200 gr.unt pentru foi.

Umplutura: 500 gr. brinza de vaci, 2-3 oua, 2 linguri zahar cu vanilie, coaja de lamiie, 50 gr. stafide, 4 lingurite gris, 1 pahar lapte, putina sare

Mod de preparare:

Se pune faina cernuta proaspat intr-un castron si se face la mijloc o adincitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cite putin spre mijloc cu virful unei linguri de lemn pina se formeaza aluatul. Apoi se trece coca pe scindura de aluat presarata cu faina si se framinta cu mina, batind bine aluatul de masa. Cind este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare cu putin ulei, se aseaza pe o scindura presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita (se pune peste cratita un vas cu apa fierbinte). Se lasa sa se odihneasca 30 minute.

Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intii cu sucitorul, apoi din miini pe tava bine unsa, in foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi. Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atirna peste peretii tavii.

Se coace la foc iute 1 ora. Umplutura de brinza de vaca se prepara astfel: se trece brinza de vaca prin sita, cu o lingura de lemn, se amesteca cu ouale, zaharul pisat cu vanilie, stafidele curatate, coaja de lamiie, putin gris fiert in lapte si racit, sare. Se serveste calda, taiata bucati si pudrata cu zahar.

Compot de cirese sau visine



Ingrediente:

3 kg visine sau cirese sau combinate între ele, 1 kg zahãr, 3 l apã, un plic cu zahãr vanilat.

Mod de preparare:

Fructele, curatate de codite, se spalã si se aseazã în borcane, nepresate. Siropul rece sau cãldut (fãcut din apã, zahãr si vanilie; zahãrul si vanilia amestecate, pînã cînd se topesc fãrã sã se mai fiarbã siropul sau amestecate pe foc, ca sã se topeascã mai repede si, apoi, siropul rãcit) se

Crema pentru prajituri



Timp de preparare: 20 min

Ingrediente:200 g unt, 400 g zahar tos, 300 g nuci macinate sau arahide, 3-4 galbenusuri

Mod de preparare:
Se caramelizeaza zaharul. Se aduga in zahar la cald galbenusurile trep

miercuri, 24 mai 2017

Crema de lamaie


Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente:Oua - 5 buc, zahar - 175 gr, lamaie - 1 buc, un pahar de vin alb

Mod de preparare:

Galbenusurile se aseaza intr-un vas impreuna cu zaharul, vinul ,zeama de lamaie si c

Tuica



Timp de preparare: 1 ora 40 min

Ingrediente:

2-5 kg fructe: prune, boasca (ramasite de la vin), portocale etc., putin zahar (aprox 200 g), 2-5 kg gheata

Mod de preparare: